History

Deze pagina gaat over het carrosseriebedrijf "Moderne" van mijn opa Jean Veugen, gevestigd aan de Parallelweg 48 te Maastricht.
Vr de brand op 15 februari 1935 was F. van Bergen zijn compagnon. Het bedrijf maakte voor auto's en bussen het koetswerk bovenop een kaal chassis.

De Limburger Koerier, Maandag 19 juni 1933.
(Klik op het fragment voor de gehele pagina van de krant.)
carrosserie veugen
De Limburger, 14 oktober 1933.
De Limburger advertentie veugen

Heren Automobilisten
Rammelt Uw wagen, breng hem bij ons,
wij halen het er uit.
Nieuwe Venlosche Courant brand carrosserie veugen
In alle vroegte op 15 februari 1935 is het carrosseriebedrijf afgebrand. De Nieuwe Venlosche Courant heeft hiervan uitgebreid verslag gedaan op 16 februari, zie links. Via delpher.nl is te achterhalen dat in 17 landelijke en regionale kranten verslag is gedaan van de brand:
Bredasche Courant, De Courant Nieuws Van Den Dag, Delftsche Courant, Deli Courant, De Limburger, De Locomotief, De Telegraaf, De Tijd, De Volkskrant, Haagse Courant, Het Vaderland, Leeuwarder Nieuwsblad, Limburgsch Dagblad, Nieuwe Haarlemsche Courant, Nieuwe Venlosche Courant, Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant, Rotterdamsch Nieuwsblad. De berichtgeving klopt soms niet helemaal, omdat de compagnon v.d. Berg genoemd werd in plaats van Van Bergen. De Deli Courant maakte het helemaal bont door een foto van een ander gebouw te tonen.
Hieronder een foto van de ravage binnenin en een foto van de buitenkant. Verderop beneden staat een foto van het herbouwde pand met de woongedeeltes.
Haagse Courant, 16 februari 1935
Haagse Courant brand carrosserie veugen
Rotterdamsch Nieuwsblad, 16 februari 1935
Rotterdamsch Nieuwsblad brand carrosserie veugen

Hier dan opa Veugen in zijn cabrio, een U-Wagen. Deze foto is gemaakt van een ingelijste foto achter glas, vandaar de spiegeling. Klik op de foto voor een weergave in maximale resolutie. Daarnaast een latere auto, Ford Prefect, met hetzelfde kenteken.
opa veugen opa veugen

Het kenteken van deze auto, P.3677, is op 10 maart 1921 uitgegeven aan Hubertus Johannes Veugen met adres Brusselschestraat 35 te Maastricht. Deze informatie is afkomstig van het Utrechts Archief. Klik op het onderstaande fragment voor de volledige pagina 68 uit dit archief.

opa veugen kenteken

De volgende 5 foto's zijn ingescand van glasnegatieven.
Klik op een onderstaande foto voor een weergave in maximale resolutie.


veugen3_derlon
veugen4_hoensbroek
veugen5_merx
veugen7_biesen
veugen8_biesen

Deze 4 foto's zijn gemaakt van foto's uit het familie album.
veugen_fissette

Het nieuwe pand na de brand, nu met woongedeelten waar ik ook gewoond heb. Inmiddels is dit pand weer afgebroken en vervangen door kantoren. Op de 2 foto's daaronder auto's vr het nieuwe pand.
veugen_pand

veugen_lompen
veugen_schunk

Tot slot mijn vader (?) in een autootje zoals ze tegenwoordig niet meer gemaakt worden.
autootje

En mijn moeder (en een van haar broers?) die met deze tuk-tuk de melk rondbracht en zo mijn vader heeft leren kennen.
tuk-tuk